Vettaart voor de vogels

Vettaart voor de vogels

In plaats van goede voornemens schrijf ik aan het begin van het jaar mijn wensen en verlangens op. Eén van mijn wensen voor 2012 was een tuin vol vogels. En die wens is meer dan in vervulling gegaan. Ik heb nog nooit zoveel vogels gezien in onze tuin, het hele jaar door. Koolmeesjes, merels, mussen, spreeuwen, pimpelmeesjes, roodborstjes, tortelduiven, vinkjes en waarschijnlijk een winterkoninkje.

Vettaart met vink en roodborstje

We doen er natuurlijk ook ons best voor. Restjes oud brood gaan in stukjes naar de vogeltjes en we hebben wat rommelige hoekjes in de tuin waar de merels lekker kunnen scharrelen voor slakjes en wormen. Nu het zo koud is zorgen we voor wat extra lekkere hapjes om de vogels de winter door te helpen. En ze komen er massaal op af. Het lijkt wel of alle jonge merels die in de loop van het jaar in onze tuin zijn grootgebracht, nu iedere ochtend weer komen ontbijten. We zorgen nog steeds voor brood, maar ze eten ook van de vetbollen die we voor de mezen hebben opgehangen. De vetbollen vinden ook gretig aftrek bij de mussen en helaas ook bij de kauwen, die het bolletje aan één poot optillen en het vervolgens leegpikken. Daarbij knoeien ze dan weer zoveel dat er op de grond ook heel veel te halen is voor degenen die wat minder handig zijn met zo’n netje.

Spreeuw in voederhuisje

Om het helemaal áf te maken hebben we nu een mooi voederhuisje staan met strooizaad. Het duurde even voor de vogels naar binnen durfden, maar inmiddels weten ze het allemaal wel te vinden. Er is één duif die er nog wat moeite mee heeft om van de nok van het dakje een verdieping lager te geraken, maar met een paar keer proberen lukt het al glijdend meestal wel om het zaad te bereiken.

En je zou toch denken dat onze zelfgemaakte vettaart veel eenvoudiger eten is. Hij staat er al een tijdje en het duurde even voordat de vogels doorhadden wat ze ermee moesten, maar inmiddels is het een drukke boel. Er wordt soms zelfs om gevochten. Hij stond eerst in het voederhuisje, maar daar konden de vogels hem niet vinden. Op de kliko staat hij ook prima.

Vettaart voor de vogels

Ook zo’n taart bakken? Heel eenvoudig:

Bekleed een springvorm met bakpapier en strooi de vorm vol met strooizaad. Smelt 1 pak hard frituurvet (ongebruikt, anders kunnen de vogels er ziek van worden) en giet het vet voorzichtig in de vorm. Je hebt ongeveer evenveel zaad als vet nodig. Beetje roeren om te zorgen dat alle zaadjes goed aan elkaar plakken en wachten tot het vet weer gestold is. Uit de vorm halen en buiten zetten op een plek waar de vogels er een beetje veilig van kunnen eten. Op de site van de Vogelbescherming staan nog meer vogelvoertips.

Veel plezier! xx Caroline

 

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!