Honing

Honing

In 2013 begon ik met imkeren en in 2014 had ik mijn eerste honing. De oogst wisselt per jaar: het ene keer meer dan hetandere. Ook de smaak is ieder jaar anders, maar altijd lekker.

Vorig jaar (2018) had ik weinig volken en daardoor heel weinig honing. Te weinig om te verkopen; het grootste deel heb ik weggegeven aan familie en vrienden. En de rest was voor eigen gebruik.

Dit jaar (2019) heb ik meer volken en ze halen heel veel binnen. Het zal aan het weer liggen. Begin augustus ga ik slingeren en ik hoop op een goede oogst en heel veel potjes echte Culemborgse honing. Dan komt er ook weer een bordje in de voortuin.

Honing 220g    Honing te koop

Bijenhouden

Wil je meer weten over bijenhouden? Kijk dan op de site van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). Daar kun je bijvoorbeeld een spreekbeurtpakket bestellen. Of lees hieronder over mijn ervaringen als imker.

Zwerm

Zit er opeens een zwerm bijen in je tuin? Voor de regio West-Betuwe kun je terecht bij de Imkervereniging West-Betuwe. Imkers van die vereniging halen zwermen op in Beusichem, Zoelmond, Zoelen, Tiel, Culemborg, Everdingen, Neerijnen, Geldermalsen, Kerk-Avezaath, Kapel-Avezaath,Tuil, Haaften, Tricht, Beesd, Waardenburg, Neerijnen, Asperen, Leerdam, Acquoi, Rhenoy, Rumpt, Gameren, Deil, Buurmalsen, Beesd, Buren, Wadenoijen, Ophemert.

Mijn ervaringen als imker

In 2013 deed ik de basiscursus Bijenhouden, en in juli van dat jaar kreeg ik mijn eerste volk. Ik kreeg er al snel meer, want zo gaat dat met bijenvolken. Ze staan op een stukje grond met fruitbomen, een moestuin, een vijver en heel veel bloeiende planten. En daar komen allerlei insecten op af: bijen, hommels, zweefvliegen, juffers en libellen, vlinders, luizen en lieveheersbeestjes, die weer andere dieren aantrekken: kikkers en padden, slakken, spinnen, vogels, muizen en een egel. Een paradijselijk rommeltje.

Bijenhouden is een avontuur. Ieder volk is anders en gaat zijn eigen gang, en ieder jaar is anders met andere weersomstandigheden. Als imker heb je daar maar weinig invloed op. Je kunt alleen kijken naar het gedrag van het volk, hoe het reageert op de omstandigheden, en daar op reageren. Gelukkig kun je niet veel fout doen: de volken lossen de meeste problemen die je als imker creëert wel weer op. Het is de kunst om rustig te blijven. Want dan zijn de bijen ook veel rustiger. En dat gaat ieder jaar beter.