In 2013 begon ik met imkeren en in 2014 had ik mijn eerste honing. De oogst wisselt: het ene jaar meer dan het andere. Ook de smaak is ieder jaar anders, maar altijd lekker.
Dit jaar (2023) was ik een beetje laat, maar er is weer honing! Bloemenhoning die de bijen gedurende het voorjaar en de zomer hebben verzameld.
Grote pot (450 gram) | € 6,= |
Kleine pot (250 gram) | € 3,50 |
Het kan zijn dat die honing gaat kristalliseren. Dat kan geen kwaad maar het smeert minder makkelijk. Je krijgt de honing weer vloeibaar door haar te verwarmen tot maximaal 40° C: in een pot met warm (niet kokend) water of in de oven op maximaal 50° C. Bij hogere temperaturen en bij verwarming in de magnetron gaan de enzymen verloren en dat is zonde.


Bijenhouden
Wil je meer weten over bijenhouden? Kijk dan op de site van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). Daar kun je bijvoorbeeld een spreekbeurtpakket bestellen. Of lees hieronder over mijn ervaringen als imker.
Zwerm
Zit er opeens een zwerm bijen in je tuin? Voor de regio West-Betuwe kun je terecht bij de Imkervereniging West-Betuwe. Imkers van die vereniging halen zwermen op in Beusichem, Zoelmond, Zoelen, Tiel, Culemborg, Everdingen, Neerijnen, Geldermalsen, Kerk-Avezaath, Kapel-Avezaath, Tuil, Haaften, Tricht, Beesd, Waardenburg, Neerijnen, Asperen, Leerdam, Acquoi, Rhenoy, Rumpt, Gameren, Deil, Buurmalsen, Beesd, Buren, Wadenoijen, Ophemert.
Maar voor Culemborg mag je ook mij bellen (06-125 48 992).
Mijn ervaringen als imker
In 2013 deed ik de basiscursus Bijenhouden, en in juli van dat jaar kreeg ik mijn eerste volk. Ik kreeg er al snel meer, want zo gaat dat met bijenvolken. Ze staan op een stukje grond met fruitbomen, een moestuin, een vijver en heel veel bloeiende planten. En daar komen allerlei insecten op af: bijen, hommels, zweefvliegen, juffers en libellen, vlinders, luizen en lieveheersbeestjes, die weer andere dieren aantrekken: kikkers en padden, slakken, spinnen, vogels, muizen en een egel. Een paradijselijk rommeltje.
Bijenhouden is een avontuur. Ieder volk is anders en gaat zijn eigen gang, en ieder jaar is anders met andere weersomstandigheden. Als imker heb je daar maar weinig invloed op. Je kunt alleen kijken naar het gedrag van het volk, hoe het reageert op de omstandigheden, en daar op reageren. Gelukkig kun je niet veel fout doen: de volken lossen de meeste problemen die je als imker creëert wel weer op. Het is de kunst om rustig te blijven. Want dan zijn de bijen ook veel rustiger. En dat gaat ieder jaar beter.