Carolaan

Milieubarometer zonder gedoe

Online cursus Milieubarometer zonder gedoe

Online cursus waarin je stap voor stap leert werken met de Milieubarometer. Binnen een dag een ingevulde Milieubarometer, inzicht in je milieuprestaties, een lijst met mogelijke maatregelen en een uitgebreide CO2-footprint.

 • complete Milieubarometer in één dag
 • vanaf je eigen werkplek
 • stap-voor-stap-instructies
 • twee jaar toegang, inclusief updates

vanaf € 245,- (excl. btw)
(excl. kosten Milieubarometer)

Leer snel en makkelijk werken met de Milieubarometer

Embleem Milieubarometer

De Milieubarometer is een geweldig instrument om de milieuprestaties van je bedrijf te meten. Je kunt er snel en makkelijk je CO2-footprint mee bepalen en die online publiceren.

Maar het is ook weer een systeem dat je moet leren kennen. En dat kost tijd die je liever aan iets anders besteedt. Bovendien weet je niet waar je moet beginnen.

De online cursus Milieubarometer zonder gedoe leert je snel en makkelijk werken met de Milieubarometer, zodat je inzicht krijgt in je milieuprestaties en je niet met lege handen staat als een opdrachtgever om je CO2-footprint vraagt. Ik laat je stap voor stap zien:

 • hoe je de Milieubarometer instelt, zodat hij precies past bij je bedrijf
 • welke gegevens je nodig hebt, en wat je kunt gebruiken als je niet alles hebt
 • welke informatie je uit de Milieubarometer haalt en wat de resultaten betekenen
 • welke maatregelen je kunt nemen om je milieuprestaties te verbeteren
 • hoe de Milieubarometer past in andere systemen en certificaten, zoals het Milieubarometercertificaat en de CO2-prestatieladder

Wat levert het op?

Aan het eind van de cursus heb je een volledig ingevulde Milieubarometer voor het eerste jaar, én een checklist voor volgende jaren. En dat hoeft niet meer dan één dag te kosten.

Je houdt twee jaar toegang tot de online cursus. Al die tijd kun je vragen stellen. Alles uit de cursus, inclusief de video’s, kun je downloaden op je eigen computer, zodat je alle materialen altijd bij de hand hebt.

Voor wie is de cursus?

De cursus is gemaakt voor het MKB zónder eigen milieufunctionaris, maar mét vragen over hun milieuprestaties.

Bijvoorbeeld:

 • de hoofdaannemer vraagt om je CO2-footprint, maar jij staat met je mond vol tanden
 • je klant wil weten hoe je presteert op milieugebied, maar jij hebt geen idee
 • je moet bij een aanbesteding aantonen dat je inzicht hebt in je milieuprestaties, maar je weet niet waar je moet beginnen

Of je hebt al een Milieubarometer, maar

 • je komt er niet toe om hem eindelijk goed in te vullen
 • je weet niet wat de resultaten betekenen en hoe je die kunt verbeteren
 • je hebt hem één keer ingevuld en je ziet op tegen volgend jaar, als je hem weer moet invullen

In de cursus leer je stap voor stap werken met de Milieubarometer. Simpel en zonder gedoe, zodat je binnen een dag een ingevulde Milieubarometer hebt.

Waarom deze online cursus?

Ik heb een hekel aan ingewikkeld gedoe. Ik maak alles het liefst zo makkelijk mogelijk, met slimme systemen en handige trucs. Dat wil ik jou ook leren. Zodat je efficiënt kunt werken en meer tijd overhoudt voor leuke dingen. Genieten van de natuur bijvoorbeeld.

De natuur is belangrijk voor mij. Ik zou willen dat we allemaal zorgvuldig omgaan met onze omgeving, zodat er voor iedereen wat te genieten blijft. En ik weet dat het niet altijd makkelijk is.

Maar ik kan het je wel makkelijker maken. Ik ben er namelijk heel goed in om ingewikkelde zaken helder uit te leggen en in hapklare brokken aan te bieden.

Zo krijg je stap voor stap een ingevulde Milieubarometer die je inzicht geeft in je milieuprestaties. Binnen een dag. En je hoeft er de deur niet eens voor uit.

Hoe ziet de Milieubarometercursus eruit?

De cursus bestaat uit vijf modules met video’s die je iedere stap voordoen en een wegwijzer die je door de cursus leidt. Iedere video behandelt één onderwerp, zodat je zelf kunt selecteren wat je nodig hebt. En als je er niet uitkomt, kun je onbeperkt vragen stellen via e-mail.

In Module 1 leg je de basis voor het gebruik van de Milieubarometer. Je leert hoe je bepaalt welke gegevens je nodig hebt, wat de Milieubarometer allemaal kan en waar je het kunt vinden.

Module 2 laat stap voor stap zien hoe je de Milieubarometer instelt. Je leert hoe je de barometer op maat maakt voor je bedrijf, wat het verschil is tussen beheerders en gebruikers en hoe je handig gebruik kunt maken van extra jaren in de barometer.

Module 3 gaat over de gegevens. Je leert wat je moet invullen en waar, waarom het niet belangrijk is als niet alle gegevens dezelfde periode bestrijken, welke bewijsstukken je het liefste wil hebben en wat je kunt gebruiken als die niet voorhanden zijn.

In Module 4 leer je de resultaten presenteren en analyseren. Je leert doelen stellen en presenteren, hoe je zoveel mogelijk informatie uit de Milieubarometer kunt halen, welke grafieken, overzichten en kengetallen  beschikbaar zijn en hoe je je CO2-footprint openbaar maakt.

Module 5 gaat over het gebruik van de Milieubarometer. Je leert wat je met alle informatie kunt doen, voor welke certificaten je de Milieubarometer kunt gebruiken, welke maatregelen je kunt nemen voor betere milieuprestaties en hoe je die selecteert.

De Milieubarometercursus is online, dus

 • je kunt hem volgen waar je maar wil op het moment dat het jou uitkomt
 • je kunt de cursus in één keer doen of in stukjes (of allebei, want je houdt twee jaar lang toegang)
 • je kunt alle invoergegevens er meteen bij zoeken, zodat je aan het eind een compleet ingevulde Milieubarometer hebt

Wat kost het?

De Milieubarometercursus is er in drie smaken: basis, begeleid en samen.

Basis

De online cursus kost € 245,- (excl. 21% btw). Daarvoor krijg je toegang tot de cursuspagina’s en je kunt al het cursusmateriaal downloaden. Maar je moet het zelf doen. Er is geen juf die je bij de les houdt. Je kunt me wel altijd vragen stellen via de e-mail.

Begeleid

Wil je meer begeleiding en een stok achter de deur? Kies dan voor begeleid. Voor € 695,- (excl. btw) krijg je, naast de online cursus, vijf online gesprekken (beeldbellen) van 20 minuten en een complete check van je ingevulde barometer. In de gesprekken help ik je op weg en spreken we data en deadlines af. Ik controleer je ingevulde Milieubarometer op volledigheid en juistheid en ik help je met de selectie van maatregelen om je milieuprestaties te verbeteren.

Samen

Of wil je dat ik het kom doen? Voor € 1.495,- (excl. btw) kom ik naar je bedrijf om samen met jou de Milieubarometer in te vullen. Ik bestel de Milieubarometer voor je en maak hem op maat voor je bedrijf. Aan het eind van de dag weet je waarom je met de Milieubarometer wil werken en hoe je dat zo makkelijk mogelijk kunt doen. Je krijgt een compleet ingevulde Milieubarometer, je weet hoe je de resultaten moet interpreteren en welke maatregelen je het komende jaar kunt nemen om je milieuprestaties te verbeteren. De online cursus krijg je erbij, zodat je het volgend jaar zelf kunt doen.

Wat krijg je?

Je krijgt een complete doecursus. Aan de hand van de filmpjes kun je binnen één dag de Milieubarometer op maat maken, het eerste jaar invullen en de resultaten analyseren.

Online, dus je hoeft er de deur niet voor uit. Je leert op het moment dat het jou uitkomt, vanaf je eigen werkplek (of thuis) en je kunt ieder brokje informatie meteen implementeren.

Zo weet je snel waar je bedrijf milieuwinst kunt halen en ben je klaar als een opdrachtgever of klant vraagt om je CO2-footprint.

Twijfel je nog? Heb je vragen? Bel me op 06-125 48 992 of stuur me een e-mail.

Vragen

Krijg ik de Milieubarometer er ook bij?

Stimular

Nee, het abonnement op de Milieubarometer staat los van de cursus. Behalve bij de versie Samen, dan zit het erbij inbegrepen. De Milieubarometer is een instrument van Stichting Stimular. Daar kun je een abonnement afsluiten op de Milieubarometer.

Dus de Milieubarometer is van Stimular. En de cursus?

De cursus Milieubarometer zonder gedoe is helemaal van mij.

Welke begeleiding krijg ik?

De begeleiding is afhankelijk van de variant waarvoor je kiest. De basiscursus Milieubarometer zonder gedoe is een doe-het-zelfcursus, met heldere instructies en uitleg. Je hebt geen juf nodig. Maar als je er niet uitkomt, kun je me altijd een e-mail sturen met je vragen.

Bij de Milieubarometercursus begeleid krijg je daarnaast vijf online gesprekken waarin ik je verder op weg help, je vragen beantwoord en je ingevulde Milieubarometer controleer en bespreek.

Of ik kom naar je toe en we vullen samen de Milieubarometer in. Je kunt me dan de hele dag vragen stellen.

Staat je vraag er niet bij?

Bel me op 06-125 48 992 of stuur me een e-mail.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!