Bezuinigen maakt meer kapot dan je lief is

Aan het eind van de zomer fietste ik over de dijk langs de Lek. In de uiterwaarden zag ik een groepje Gallowayrunderen, drie stiertjes van opeenlopende grootte en een koe. Het jongste stiertje probeerde – zo dacht ik – bij zijn moeder te drinken, maar zij duwde hem weg. Vervolgens begonnen de andere twee zich ermee te bemoeien. Allemaal wilden ze bij de koe komen, en tegelijk voorkomen dat het een ander lukte. Mijn eerste interpretatie van de situatie zat er waarschijnlijk een beetje naast 😉 Na wat gesjor en geduw eindigden de vier in conclaaf. Een prachtig schouwspel, ook al gebeurde er uiteindelijk niets.

Inmiddels zijn de runderen weg. De gemeente Culemborg wilde de jaarlijkse kosten van 12.000 euro voor het natuurbeheer van de uiterwaarden niet langer opbrengen. Het gebied is teruggegeven aan de eigenaar, het Geldersch Landschap, die geen emplooi zag voor de Galloways. Dus heeft de gemeente ze maar aan een veehandelaar verkocht, die de dieren waarschijnlijk naar de slager heeft gebracht. Het ultieme scharrelvlees. Je kunt er zeker van zijn dat de dieren een goed leven hebben gehad, maar wat mij betreft had het wel wat langer mogen zijn.

Galloway-koe met stiertjes

De uiterwaarden zijn leeg zonder die grote kudde kleine zwarte runderen. Je wist nooit precies waar je ze kon vinden en soms verdwenen ze in het hoge gras, maar ze waren er altijd wel met hun gele oormerken. Het Geldersch Landschap wil het beheer met gewone koeien doen, maar het gaat hier om een ruig stukje natuur. Ik zie een gewone koe nog niet zo snel grazen tussen de distels en struiken. Of wordt de natuur nu vervangen door weiland?

Ik begrijp dat de gemeente het niet makkelijk heeft met een rijksoverheid die haar meer taken en minder geld toebedeelt. Maar ik begrijp niet waarom juist de dingen die Culemborg leuk en bijzonder maken, moeten sneuvelen. Het verlies van de kinderboerderij kon op het nippertje voorkomen worden door de inzet van vrijwilligers. Ook de schapen die in de wijk het gras kort houden waren verdwenen als de buurtbewoners niet hadden opgelet. Zij hebben het toezicht op de dieren nu op zich genomen.

Groen is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid. Met schapen en runderen maak je er wat bijzonders van. En dat stimuleert weer om zorgvuldiger om te gaan met je leefomgeving. Bijvoorbeeld door geen afval op straat te gooien en een keertje een troepje van een ander in de vuilnisbak te gooien. Zolang die niet is wegbezuinigd.

Dom bezuinigen maakt meer kapot dan me lief is. Van de gemeente is niet veel te verwachten, we moeten het zelf doen. We zijn hard aan het werk in de moestuin en we hopen dat het volgend jaar een plek wordt voor ontmoeting, een buurthof. En ik hoop dat de natuur van de uiterwaarden in goede handen is bij het Geldersch Landschap.

xx Caroline

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken