Laat je instincten voor je werken

De evolutie heeft ons niet uitgerust met duurzaam gedrag. Eerder het tegendeel. Het idee van de nobele wilde die in evenwicht met de natuur leeft is historisch gezien bezijden de waarheid. Kleine gemeenschappen van jagers-verzamelaars verbleven op een bepaalde plaats tot ze de boel hadden uitgeput of vervuild. Als de leefbaarheid achteruit ging, trokken ze verder naar het volgende stukje aarde. Tegenwoordig putten we de omgeving nog steeds uit en vervuilen de boel, maar nu zijn we met zoveel meer mensen dat de aarde dat niet meer aankan. De aarde is vol en er is geen aarde meer over om naar verder te trekken.

Ons huidige gedrag is nog steeds toegesneden op de kleine gemeenschappen van 50-150 mensen waarin we vroeger leefden. Maar de oerdriften die ons toen hielpen overleven, zorgen nu voor vervuiling en uitputting van de omgeving. We vinden dichtbij belangrijker dan veraf, we kiezen liever voor nú dan voor straks, we letten heel erg op de anderen in onze groep en we kunnen niets met ongrijpbare problemen.

Eerder schreef ik over tactieken om het gedrag van anderen te veranderen met de wortel, de stok of de preek. Probleem met deze benaderingen is dat ze geen rekening houden met onze natuurlijke, evolutionair gegroeide neigingen. Ons bewustzijn wordt aangesproken om een bepaalde kant op te gaan, maar onze onbewuste driften sturen ons een compleet andere kant uit. Dat botst.

Sturing van gedrag wordt een stuk effectiever als je met de oerdriften meewerkt in plaats van ertegenin gaat. De reclamewereld heeft deze boodschap uitstekend begrepen. Reclames verleiden je om het door de fabrikant gewenste gedrag te vertonen, juist omdat ze een beroep doen op je oerdriften.

Overheidscampagnes doen vaak precies het omgekeerde. Ze benadrukken de problemen en doen een moreel beroep op je om je gedrag te veranderen. Dat betekent dus dat je er altijd over na moet denken, en dat gaat meestal een keertje fout.

Dus wat kun je doen? Let op je eigen groepsgedrag. Weersta de neiging om het gaspedaal in te trappen als iedereen hard rijdt. En doe mee als de hele buurt samen de straat schoonhoudt. Nog leuker wordt het als je er een wedstrijdje van maakt. Hou met een groepje bij hoeveel energie je bespaart. Je zult zien dat je binnen de kortste keren bovenaan het lijstje wil staan als grootste bespaarder.

Kortom, maak het leuk. Daar heb je zelf vast ook goede ideeën over. Deel ze hieronder, ik ben benieuwd.

xx Caroline

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken