Wat is de CO2-Prestatieladder?

Wat is de CO2-Prestatieladder?

In de video vertel ik je wat de CO2-Prestatieladder en hoe die je kan helpen om duurzaam te ondernemen.

Wat is de CO2-Prestatieladder?

Ik begrijp wel waarom dat niet meteen duidelijk is. In de video vertel ik je wat de CO2-Prestatieladder en hoe die je kan helpen om duurzaam te ondernemen. En ik heb een vraag voor jou.

Ik ben Caroline van der Laan. Ik adviseer bedrijven die hun CO2-footprint willen verkleinen, zodat ze aan hun klanten kunnen laten zien dat ze actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Ik begrijp wel waarom het niet meteen duidelijk is wat de CO2-Prestatieladder is. Dat blijkt niet direct uit de naam. Het simpele antwoord is dat de CO2-Prestatieladder je helpt om minder CO2 uit te stoten. Maar hoe dan?

Managementsysteem

De CO2-Prestatieladder is allereerst een managementsysteem, vergelijkbaar met een kwaliteitsmanagementsysteem. Je legt vast hoe groot je CO2-footprint nu is en hoe je die gaat verkleinen. Je communiceert erover met je medewerkers en de buitenwereld en je deelt je kennis met andere bedrijven.
Een externe auditor controleert of je plannen aan alle eisen voldoen en hij controleert jaarlijks of je wel doet wat je zegt.

Ladder

Het is een ladder omdat er vijf verschillende niveaus zijn met steeds zwaardere eisen. Tot en met niveau 3 kijk je vooral naar de emissies van je eigen bedrijf. Vanaf niveau 4 moet je ook kijken naar de emissies in de keten, dus van je toeleveranciers aan de ene kant en je afnemers aan de andere kant.

Aanbestedingsinstrument

Daarnaast is de CO2-prestatieladder een aanbestedingsinstrument. Aanbestedende diensten kunnen ermee selecteren op duurzaamheid bij de inschrijvers. Als je gecertificeerd bent, krijg je een fictieve korting op je inschrijfprijs, zodat je met een hoger inschrijfbedrag toch de aanbesteding kunt winnen. Hoe hoger op de ladder, hoe groter de korting, dus hoe duurder je aanbieding mag zijn.

Wat ga jij doen om je CO2-uitstoot te verminderen? Vertel het me hieronder.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!