Van bijencursus naar bijenhouder

Op 16 juli werd ik bijenhouder. En op 4 oktober werd ik imker, met diploma en een potje honing. Dat klinkt een stuk simpeler dan het was. Ik ging van ‘ik hou van bijen’ naar ‘hou ik wel van bijen?’ naar ‘ik houd bijen’.

Groepsfoto uitreiking imkerdiploma

Beginnerscursus bijenhouden

Begin 2012 ben ik begonnen met een onderzoek naar de controverse rond de bijensterfte, als afsluiting van mijn studie Milieuwetenschappen aan de Open Universiteit. Ik vond de wereld van de bijen zo boeiend dat ik in het voorjaar van 2013 startte met de beginnerscursus Bijenhouden. Vier theorielessen bomvol informatie, en daarna om de week op zaterdag met de handen in de bijen. De theorie ging makkelijk naar binnen, maar de praktijk bleek lastiger. Rustig en beheerst zijn magische eigenschappen waarmee de goede fee mij helaas niet heeft uitgerust. Ik begon er ernstig aan te twijfelen of zelf bijenhouden wel iets voor me was, hoe interessant ik het ook vond.

Mijn eigen bijen

In imkerpak aan de slag in de bijenkast

Half juli kreeg ik mijn eigen bijenvolk, inclusief een grote kast. Vanaf dat moment ging alles mis. Het volk bleek niet zo lief als ik dacht. Bij het overzetten naar hun nieuwe behuizing sneuvelde de koningin. De bijen maakten nieuwe koninginnen en ondanks alle voorzorgsmaatregelen ging één ervan er met een deel van het volk vandoor. Gelukkig bleven ze in de buurt en een bevriende imker kwam me helpen de zwerm te scheppen en in een nieuwe kast onder te brengen, waar ik ze haast liet verhongeren.

Leercurve

Al met al heb ik nog nooit zo’n steile leercurve meegemaakt als met mijn bijen. Je denkt dat je wat weet, maar als je het in de praktijk moet brengen, lijkt het opeens allemaal heel anders. Ik keek naar mijn bijen en in mijn kast en ik wist niet wat ik zag. Ik wist niet wat het betekende en ik vergat steeds de belangrijke details waar ik op moet letten. Het was alsof je in het diepe wordt gegooid terwijl je net weet wat water is. Ik wist wel wat ik moest doen, want dat leerde ik tijdens de cursus. Ik wist alleen niet hoe ik het moest doen als ik in mijn eentje was en ik werd belaagd door tientallen bijen die mij wilden steken.

Caroline met imkerdiploma en potje honing

Diploma

Toch is het me gelukt! En ik heb het diploma om dat te bewijzen. Klaar met de bijenpraktijk kon ik de theorie weer ophalen voor het examen. Op 4 oktober kreeg ik mijn diploma uitgereikt, mét een potje honing van de bijen van onze praktijklessen. Ik ben nu officieel en gediplomeerd imker. De regionale pers (Het Kontakt en Het Carillon) was aanwezig om dit heuglijke moment te verslaan. En mijn lief was er natuurlijk ook om een foto te maken.

De bijen

Het zal de bijen een zorg zijn. Zij zorgen voor zichzelf en komen naar buiten zodra de zon op de kast staat. Nu maar hopen dat ze goed de winter doorkomen en dat ze in het voorjaar lekker gaan groeien. Als alles goed en volgens plan gaat, heb ik straks vier volken en heel veel honing. Maar nu eerst: extra bijenkasten bouwen!

xx Caroline

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Van bijencursus naar bijenhouder

  1. Anneke Palsma zeggen:

    Ha Caroline,
    Je hebt je wel in een leuk (en leerzaam) avontuur gestort.
    Uiteraard nog gefeliciteerd met je imkerdiploma en ik zie al uit naar je volgende verslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *