Van fouten kun je leren

Half juli kreeg ik mijn eerste bijenvolk. Door een fout van mij werden dat er al snel twee, die bovendien niet zo zachtaardig waren als ik had gehoopt. Maar van fouten kun je leren.

Bijenkast met bijenzwerm

Bijenmarkt Veenendaal

Halverwege de praktijklessen van mijn imkercursus vroeg de docent wie al een bijenvolk had. Ik twijfelde of ik het wel in me had om rustig en zelfverzekerd precies de goede dingen te doen. Bovendien bleef ik bang om gestoken te worden. Maar uit pure nieuwsgierigheid ging ik met mijn lief naar de bijenmarkt in Veenendaal, waar mijn lief de beslissing voor me nam: “Je denkt toch niet dat we naar de bijenmarkt gaan en dan met lege handen thuiskomen.” En zo kreeg ik een vroeg verjaardagscadeau. Ik zocht een lekker groot volk uit (dat komt goed de winter door) dat er rustig uitzag (want ik vond het toch een beetje eng). Ik kreeg er ook nog een nieuwe kast bij en met volle auto reden we naar huis. Ik was bijenhouder.

Moerloos

Thuisgekomen meteen de nieuwe kast geschilderd en de volgende dag het volk overgebracht naar hun nieuwe onderkomen. Ze hadden duidelijk krap gezeten en wilden gaan zwermen, want er waren al aardig wat moerdoppen, speciale cellen voor nieuwe koninginnen. Die heb ik zoveel mogelijk gebroken, want je wil niet dat een deel van je volk er vandoor gaat. Helaas ging er wat mis tijdens de verhuizing: na een dag bleek dat de koningin gesneuveld was. Toen wist ik het niet meer en haalde ik er een bevriende imker bij, die me hielp om de boel weer een beetje te organiseren. Hij stelde me gerust: het bijenvolk kon zelf weer een nieuwe koningin maken.

Moerrooster

Na tien dagen kwam hij terug om alles te controleren. Er was nog geen nieuwe koningin maar er waren er zat in wording. Raat met doppen werd verplaatst naar de bovenkast en hij bracht een speciaal rooster om tussen de twee bakken te leggen. Gewone werksterbijen kunnen door dat rooster, maar een koningin is daar te groot voor. “Je komt er wel uit hè” zei hij, ‘met dat moerrooster?” Uiteindelijk wel ja, na minstens vijf keer in mijn been gestoken te zijn. Volgende aanschaf: een witte imkerbroek en goede handschoenen.

Zwerm

Bijenzwerm

Verse koninginnen maken een specifiek geluid: ze tuten als ze vrij rondlopen en ze kwaken als ze nog in hun cel zitten. Ik legde mijn oor te luisteren op de kast en na twee dagen hoorde ik een tuter, die beantwoord werd door een kwaker. Ik was blij dat er koninginnen waren en dacht dat ze onderling wel zouden uitvechten wie het volk mocht leiden. De bijen dachten er anders over. Aan het eind van de volgende middag werd het steeds drukker buiten de kast. Er kwamen steeds meer bijen naar buiten en ze gingen steeds hoger vliegen, tot boven de spoordijk. En toen streken ze neer op een tak een paar meter boven de kast. Er was een koningin ontsnapt die een deel van het volk had meegenomen in een zwerm. Tijd om de imker weer te bellen.

Zwerm scheppen

Bijenzwerm scheppen

Heel rustig en beheerst (hij wél) knipte hij de tak af waar de zwerm aan hing een schudde die af in een mand. We maakten een nieuw onderkomen klaar en schudden de mand weer leeg in de nieuwe kast. Toen had ik opeens twee volken. In het oude volk maakte ik alle moerdoppen open en liet de jonge koninginnen in het volk lopen. Die vochten zelf maar uit wie er overbleef. En op de warmste dag van het jaar togen lief en ik naar Voorthuizen om een nieuwe kast te halen, die ik eerst moest schilderen voor hij bewoond kon worden.

Bijenzwerm naar bijenkast

Honger

Het duurde wat langer voor ik het zwermvolkje kon overbrengen naar zijn nieuwe kast. Het duurde daardoor ook iets te lang voor ik ze kon bijvoeren. Na het overhangen had ik ze meteen suikerwater gegeven, maar ze hadden de voerbak een dag later nog niet gevonden. Ze zaten in een trosje stilletjes bij elkaar gekropen en waren bijna verhongerd. Een beetje gemorst suikerwater en een paar lepeltjes honing deden wonderen en een dag later was de voerbak leeg. Ik heb ze nog een tijdje bijgevoerd tot ze het zelf buiten konden halen.

Broednestjes

En toen was het afwachten. Ik had twee jonge koninginnen, die in hun eentje op bruidsvlucht moesten op zoek naar darren om mee te paren. Want alleen uit bevruchte eitjes komen werksters, essentieel voor de overleving van het volk. Na een paar weken was duidelijk dat het gelukt was. Beide kasten hadden een broednestje met werksters in wording. Alles kwam goed. De volken groeiden weer goed, de bijen haalden stuifmeel en om de winter door te komen gaf ik ze een heleboel suikerwater. Tot nu toe lijkt het goed te gaan.

Moraal

Van fouten kun je leren. Niet iedere fout is fataal. Het praktijkdeel van mijn cursusmap heb ik stukgelezen om te bepalen wat ik moest doen en hoe ik het moest doen. En dan haalde ik diep adem, trok mijn beschermende kleding aan, was bang om fouten te maken, haalde diep adem, durfde eigenlijk niet en deed het dan toch. Ik ben niet de enige die fouten maakt. Bovendien doen de bijen toch waar ze zelf zin in hebben. Mijn invloed als imker is maar beperkt.

xx Caroline

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

9 reacties op Van fouten kun je leren

 1. janny van zuijlen zeggen:

  Wat een prachtig verhaal! Ik hoop dat je de bijenverhalen en de tuinverhalen een keertje bundelt. Zeer de moeite waard!

 2. J.W. van Hagen zeggen:

  Een enorm interessant verhaal over de bijen. Nodig eens een schoolklasje uit om te komen kijken. Heel veel succes met je bijen.

 3. Erna zeggen:

  Goed verhaal! Ik zit nu in zo’n zelfde soort situatie en kan gelukkig rekenen op steun van een heel aantal heren, die al jaaaaren imkeren. Maar ook voor mij geldt dat mijn eerstvolgende aanschaf een imkerbroek gaat worden. De dames vinden mijn benen ook erg goede doelwitten om hun angels in te zetten.

  • Caroline zeggen:

   Ik heb inmiddels een overall, dat vind ik veel handiger dan een losse broek. En hoe langer ik imker, hoe rustiger ik ben en hoe minder ik word gestoken.

   • Erna zeggen:

    Is het niet erg warm met een overall? Op dit moment zit ik nog in de “angst voor mijn bijen”-fase en ben ik zo druk bezig rustig te blijven, dat ik nog net niet loop te hyperventileren. Toch heb ik ergens diep van binnen wel het vertrouwen dat het met mij en mijn dames ook wel goed gaat komen. Mede dankzij jouw blogs.

    • Caroline zeggen:

     Een overall is niet warmer dan een losse jas en broek. Bij mij kroop de jas wel eens omhoog en dan wist ik niet zeker of alles nog afgesloten was. En een overall trek je makkelijker aan. Een nadeel is de kap, want die heeft geen hoed met rand zoals mijn jas wel had. De bijen kunnen dus wat dichter bij mij hoofd komen.
     Je leert vanzelf om rustiger te blijven. Je doet steeds meer ervaring op en dat helpt enorm: het gevoel dat je weet wat je doet. Fijn dat mijn blogs een beetje helpen 🙂

 4. Els Franssen zeggen:

  Hoi Carolien, Ik heb dat ook, bang om fouten te maken. Maar nu ben ik drie jaar Imker en elk jaar leer je weer. Geen elk jaar is het zelfde. Dit jaar 2019 is een echt zwerm jaar. Ik hoor het zoveel om me heen. Mijn bijen hebben ook gezwermd. We waren twee uurtjes te laat. Ik had afgesproken met de Imker om te gaan controleren maar dus net te laat! Die zwerm hing te hoog en konden we echt niet pakken. Helaas is die na een aantal dagen vertrokken. En nu op dit moment het ik twee volken die een nieuwe koningin hebben maar nog niet leggen. Dat is nog even afwachten. Nog een week en dan zou volk 1 weer een leggende koningin moeten hebben, dat is het 21 dagen na haar geboorte. We zullen zien. En het andere volk een week later. Hoe lang ben jij nu lmker? Groetjes en veel bijen plezier Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *