Schone dijken, meer plezier

Op zondagochtend maken mijn lief en ik graag een wandeling over de dijk langs de Lek, met uitzicht op de uiterwaarden. We wandelen dan naar het Werk aan het Spoel, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar je heel lekkere taart en koffie kunt krijgen.

En altijd nemen we een zakje of twee mee om onderweg zwerfvuil in te verzamelen. Het is bizar wat er soms allemaal langs de kant van de weg ligt. Of, als ze wat harder gegooid hebben, helemaal onderaan de dijk. Lege en niet zo lege wijnflessen, heel veel sigarettenpakjes, kauwgumverpakkingen, snoepwikkels en blikjes, heel veel blikjes. Bierblikjes en nog meer energiedrankjes.

We verdenken de schooljeugd van de meeste troep. Als het zwerfvuil een indicatie is van de hoeveelheid suiker en pepdrank die de jeugd binnenkrijgt, is het geen wonder dat ze tegenwoordig zo stuiteren. Maar ze zijn niet de enige vervuilers. We vinden soms ook complete fastfood-verpakkingen. Uit de auto gegooid, want de dichtstbijzijnde McDonalds is te ver om te fietsen.

Het is heel makkelijk om je vreselijk te ergeren aan de jeugd van tegenwoordig, maar je verpest er vooral je eigen humeur mee. Wij maken er liever een sport van om de dijk zo schoon mogelijk achter te laten. In het begin voelde het wat onwennig. We wilden eigenlijk niet gezien worden. Alsof het niet hoort, vieze dingen van een ander oprapen. Tegenwoordig zijn we trots op wat we doen. En we hopen dat anderen ons goede voorbeeld volgen.

Zonder het te weten blijken we deel uit te maken van een mondiale beweging om de wereld op te schonen: de World Clean Up 2012. 94 landen doen mee. Ze hebben een datum geprikt tussen 24 maart en 25 september voor een grote schoonmaak van hun land. Vier miljoen mensen hebben al gepoetst en op 21 september is Nederland aan de beurt. Dan vieren we Keep It Clean Day. Het is heel simpel: op 21 september loop je naar buiten. Je pakt wat rotzooi op en stopt het in de prullenbak. Klaar!

Wat mij betreft is iedere dag Keep It Clean Day. Neem je eigen troepjes mee naar huis om ze daar (goed gescheiden natuurlijk) weg te gooien. En neem eens een troepje van de buurman mee, als er per ongeluk iets uit zijn zak is gevallen. Dan kunnen we allemaal genieten van een schone dijk, straat en wijk.

Want uiteindelijk doe ik het voor mezelf. Ik hou van het weidse uitzicht over de uiterwaarden en de Lek en ik wil dat niet laten bederven door een blikje in het gras. Ik voel me een beter mens als ik het blikje even meeneem tot de eerstvolgende vuilnisbak. Het voelt lekker om goed te doen. Ik hoop alleen dat dit geen vrijbrief wordt voor iemand anders om dan zijn troep maar voor mij neer te gooien. Ik heb veel liever dat er niets te rapen valt, en dat ik voor nop mijn plastic tasje heb meegenomen.

Doe je mee om het zwerfvuil te verminderen? Laat hieronder weten welk briljant idee jij hebt om Nederland schoon te houden. Ik ben heel benieuwd.

Veel plezier! xx Caroline

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Schone dijken, meer plezier

 1. Marieke zeggen:

  Top Caroline, je verhaal inspireert!
  Volgend jaar met burendag wil ik iets organiseren. Een “schone straat, samen eten-dag” zoiets.
  Want samen iets doen verbroedert & samen eten is gezellig én met zn allen kun je veel voor elkaar krijgen.
  Nu nog hopen op een milieuvrienderlijkere regering!

  Met veel plezier lees ik je stukjes, en doe er ook echt iets mee.
  Veel dank en wellicht tot snel,
  Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken