Bloemetjes en bijtjes in de tuin

Ik hou van een beetje leven in de tuin. Bloemen en planten natuurlijk, maar dieren vind ik helemaal geweldig. Ik voel me trots als wilde dieren mijn tuin uitkiezen om een hapje te eten of even te zitten. Nu woon ik in een doodgewoon wijkje met een kleine achtertuin, dus de hoeveelheid wild blijft beperkt tot vogels en insecten en een doodenkele muis die door de kat wordt binnengebracht.

Tot voor kort hadden we ook nog kikkers in ons vijvertje. Maar dit jaar hebben we onze enig overgebleven kikker naar een nieuwe locatie gebracht. Hij was als enige uit de winterslaap gekomen, de zon wou maar niet schijnen en de bloemen deden het slecht. Zo zielig in zijn eentje, terwijl uit andere vijvers en sloten een luid gekwaak opklonk. Uiteindelijk hebben we hem maar gevangen en weggebracht naar een mooie grote vijver met heel veel andere kikkers, ver weg van wegen en ander gevaar. We hopen dat het hem goed gaat, maar we missen hem wel. Niets zo leuk als bedachtzaam naar de vijver staren om te zien of je de kikkers kunt ontdekken.

De hommels en de bijen zijn een goed alternatief om naar te kijken. Vogels zijn natuurlijk ook leuk, maar die zijn meestal snel verdwenen als je dichterbij komt. Hommels en bijen zijn niet zo schrikkerig. Ik dacht altijd dat je met hommels en bijen alle smaken wel had gehad. Nu hoorde ik laatst bij de imker voor het eerst over verschillende rassen honingbijen, waarmee ook gefokt wordt (zelfs met kunstmatige inseminatie). En naast deze honingbijen zijn er in Nederland ook nog zo’n 350 verschillende soorten wilde bijen en hommels. Die komen lang niet allemaal in mijn tuin voor, maar een paar heb ik toch gesignaleerd.

In tegenstelling tot honingbijen leven solitaire bijen op zichzelf. Ze maken geen honing, maar verzamelen stuifmeel en nectar om meteen op te eten. Of om hun eitjes een goede start te geven, want ook solitaire bijen doen aan broedzorg. In een gangetje doen ze wat voedsel, ze leggen een eitje erbij en maken een tussenschot voor het volgende eitje. Ze leggen zo’n 10-15 eitjes per jaar, dat is wel wat anders dan de 1.500 eitje per dag die een honingbijenkoningin legt. Veel solitaire bijen eten alleen van één bepaalde bloem en zijn dan meteen net zo zeldzaam als het betreffende plantje.

En dat brengt me weer terug bij onze tuin. We hebben altijd veel bloemen in de tuin. Dat begint in het voorjaar met de sneeuwklokjes en gaat door tot oktober-november met de dahlia’s en asters. We zoeken onze planten uit op langdurige bloei. En het is goed voor de bijen. Het blijkt dat bijen het in stedelijk gebied soms beter doen dan op het platteland. Dat komt vooral door de verscheidenheid aan bloemen, en de hoeveelheid ervan. Altijd wat lekkers te eten voor de bijtjes.

 

Help de bij

De bijen en hommels in Nederland hebben het niet makkelijk. Wat kun je nu zelf doen om ze te helpen?

  1. Zorg voor bloeiende planten van vroeg voorjaar tot laat najaar. Ook bloemen in potten worden door bijen bezocht, dus zelfs op een balkonnetje kun je wat doen. En het ziet er nog leuk uit ook.
  2. Gebruik geen gif, zeker niet in de buurt van bloemen. Maar ook niet op het gazon, want de bijen drinken de dauw op het gras.
  3. Hou je tuin niet te netjes (scheelt ook weer werk). Bijen maken gebruik van rommelhoekjes en -gaatjes om te nestelen.
  4. Snoei je tuin pas in het vroege voorjaar. Wilde bijen overwinteren in uitgebloeide bloemstengels.
  5. Hang een bijenhotel op een zonnige plaats. Een bijenhotel kun je kopen via www.jaarvandebij.nl, maar je kunt er ook zelf een maken door gaatjes van verschillende lengtes en diameters te boren in een blok hout.

Bij op zonnenbloem

Weten welke bij je ziet? Print deze zoekkaart wilde bijen.

En geniet van het leven in je tuin! Ik kan er uren naar kijken, lekker in het zonnetje, een beetje in gedachten verzonken. Daar kan geen ontspanningsoefening tegenop.

Veel plezier! xx Caroline

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken