Veranderen is helemaal niet makkelijk. Minder energie verbruiken, of afvallen. Het kost veel moeite en je weet niet precies wat het oplevert. Ik weet niet of je kunt veranderen wie je bent, maar ik weet wel hoe je makkelijker kunt veranderen wat je doet. Maak gebruik van je biologie.
Wat werkt in ieder geval niet?
Jezelf op je kop geven als iets niet lukt. Voel je je alleen maar beroerd door. Om jezelf weer beter te voelen, verval je dan vaak in het gedrag dat je nu juist wilde veranderen. Jezelf straffen leidt dus tot het ongewenste gedrag.
Meteen opgeven als je één keer ‘gezondigd’ hebt. Zie je wel, ik kan het niet, het lukt toch niet. Maar veranderen is een proces. Je moet heel vaak oefenen voordat je altijd “het goede” doet. En bij oefenen hoort fouten maken.
Anderen de schuld geven. Anderen kunnen het je best heel moeilijk maken en je verleiden om het verkeerde te doen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Wees je bewust van hun slinkse trucjes en wapen je ertegen.
Maak een nieuw normaal
Mensen zijn groepsdieren. Als we ons vroeger buiten de groep plaatsten, namen onze overlevingskansen dramatisch af. Daar houden we dus niet zo van, van afwijken. We kijken naar de groep wat normaal is. Zoek dus een gelijkgestemde groep als je wat anders wil gaan doen.
Binnen de groep zijn we trouwens weer heel individueel en competitief. We willen graag bovenop de apenrots zitten: mooiste uitzicht, lekkerste eten, grootste kans op voortplanting. Maak er in de groep een wedstrijdje van: wie bespaart de meeste energie.
Omdat we zo met onze positie binnen de groep bezig zijn, zijn we ook heel gevoelig voor sociale controle. Als we denken dat er op ons gelet wordt, gedragen we ons veel keuriger. Daarom zitten er bijvoorbeeld spiegels in de lift. Zelfs strategisch geplaatste oogjes kunnen goed gedrag uitlokken. Plak ze bijvoorbeeld bij het lichtknopje, om je aan te sporen het licht uit te doen als je de kamer verlaat.
Maak het jezelf makkelijk
Nieuw gedrag is anders en voelt in het begin raar. Dat hoort zo, dat is normaal. Hoe vaker je iets doet, hoe normaler het wordt. Geef jezelf de ruimte om te oefenen en om het soms weer fout te doen. Geeft niets, hoort erbij.
Als mens heb je maar een beperkte voorraad wilskracht. Hoe meer beslissingen je moet nemen, hoe minder ervan overblijft. Als je iets nieuws aanleert, moet je in het begin steeds opnieuw beslissen dat je het anders doet dan voorheen. Dat kost veel energie. Maak het jezelf dus makkelijk, door van tevoren te bepalen wat je wel en niet wil doen. Schrijf het op en draag het bij je. Een simpel voorbeeld is de boodschappenlijst. Daarmee weersta je alle verleidingen die de supermarkt op je afvuurt en kom je thuis met precies datgene wat je nodig hebt.
Creëer systemen. Door dingen steeds op dezelfde manier te doen, gaat het steeds makkelijker. Je automatiseert je goede gedrag. Gooi je ’s avonds je kleren op de grond terwijl je ze eigenlijk in de wasmand wil gooien? Haal dan de wasmand uit de badkamer en zet hem in je slaapkamer, dan wordt het opeens een stuk simpeler.
Meten = weten. Door bijvoorbeeld dagelijks te wegen en je gewicht op te schrijven. Of dagelijks de meterstand op te nemen. Als je dat iedere dag doet, zie je meteen effect van je daden. En het feit dat je het opschrijft, helpt om je gedrag de goede kant uit te buigen. Gebruik de cijfers niet om jezelf op je kop te geven. Dan val je in de valkuil aan het begin van dit blog.
Verander niet alles tegelijk. Je raakt de draad kwijt, je weet niet meer waar je op moet letten en binnen de korste keren ben je weer terug bij af. Eén ding tegelijk. Zodra je je niet meer kunt voorstellen dat je het ooit anders deed, pak je iets anders aan. Kleine stapjes in de groene richting brengen je veel sneller bij je doel dan grote stappen net de verkeerde kant uit.
Beloon jezelf
Vind je het nog steeds lastig om iets vol te houden? Geef jezelf een sticker voor iedere dag dat het lukt!
xx Caroline