Hoe bio is bioplastic?

Hoe bio is bioplastic?

Bioindustrie. Nog niet zo lang geleden had ‘bio’ weinig met ‘natuurlijk’ te maken. Biologische chocopasta, biologisch vlees. Biologisch, dus beter voor het milieu. Bioboer, biobrandstof, bioplastic, biobak.

Is bio beter?

Van biobrandstof weten we inmiddels dat het niet zo simpel ligt. Bio betekent hier dat de brandstof van plantaardig materiaal gemaakt wordt. Dat is zeker niet altijd beter voor het milieu dan de fossiele brandstoffen. CO2-neutraal, zeggen ze dan. Maar bij het verbouwen van biobrandstofgewassen als koolzaad wordt heel veel kunstmest gebruikt, die gemaakt wordt van fossiele brandstof. Er wordt hard gewerkt aan biobrandstof uit reststromen, maar ‘reststromen’ is niet hetzelfde als afval. Voorheen werden veel van die reststromen ook nuttig gebruikt, als veevoer bijvoorbeeld, maar de biobrandstofindustrie betaalt gewoon beter. En biobrandstof uit algen is nog een laboratoriumoplossing.

Bioplastic dan. Plastic is vreselijk slecht voor het milieu, dan moet bioplastic wel beter zijn, toch? Je hebt biologisch afbreekbaar plastic. Dat klinkt mooi, maar is gewoon plastic dat in hele kleine deeltjes uiteenvalt. Bedacht als oplossing voor zwerfvuil, maar niet zo goed. Dan heb je in plaats van één groot stuk plastic, dat je eventueel nog kunt oprapen en in de vuilnisbak gooien, een heleboel microdeeltjes die je niet meer ziet maar die er wel zijn. Heeft niets met een schoner milieu te maken.

Coca-Cola-Plant-BottleBioplastic kan ook plastic zijn gemaakt van plantaardig materiaal, zoals zetmeel uit mais of cellulose uit hout. De PlantBottle van Coca Cola is een PET-fles die voor 30% gemaakt wordt van ethanol uit rietsuiker. Dit scheelt fossiele brandstoffen, maar is niet beter afbreekbaar dan gewoon plastic. Je kunt uit plantaardig materiaal zelfs plastic maken dat scheikundig niet te onderscheiden is van plastic uit fossiele bronnen.

KiemplantlogoEn dan heb je nog composteerbaar bioplastic. Gemaakt van plantaardig materiaal als zetmeel en composteerbaar in grote compostinstallaties. Er is behoorlijk wat warmte voor nodig, dus op je eigen composthoop lukt het niet. Maar het plastic mag wel met het groenafval mee in de biobak.

Bioplastic in de biobak

Waar laat je al dat plastic?

  • composteerbaar plastic, herkenbaar aan het kiemplantlogo, mag in de biobak of eventueel bij het restafval.
  • biologisch afbreekbaar plastic is restafval. Het verlaagt de kwaliteit van het herbruikbare plastic, dus de beste oplossing is verbranden. Andere termen voor dit plastic zijn ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘oxo-degradeerbaar’.
  • niet-composteerbare plastic verpakkingen kunnen gerecycled worden, ook als ze van plantaardig materiaal gemaakt zijn zoals de PlantBottle. Die kunnen dus bij het plastic afval.

In het kort, wat gaat waar:

 Verpakkingen van: Biobak Plastic-zak Restafval
Composteerbaar plastic Groen vinkje Rood streepje Groen vinkje
Biologisch afbreekbaar plastic Rood streepje Rood streepje Groen vinkje
Niet-composteerbaar plantaardig plastic Rood streepje Groen vinkje Groen vinkje

Bron: Milieu Centraal

Let wel, dit gaat alleen over plastic verpakkingen. Al het andere plastic, zeg tuinstoelen of plastic speelgoed, moet bij het restafval of grof vuil.

Snap jij het nog? Wat mij betreft is bioplastic geen haar beter en doen we er goed aan om plastic zoveel mogelijk te mijden. Kan het ook niet in de soep terecht komen.

xx Caroline

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!