Klimaatneutraal: waar moet je beginnen?

Klimaatneutraal is leuk, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Ik vertel het in deze video. Wees gerust: het begin is makkelijker dan je denkt. En je kunt het helemaal zelf.

Waar moet je beginnen, als je je bedrijf klimaatneutraal wil maken?

Goeie vraag! Het is nogal wat, klimaatneutraal. Dus ik snap het wel, dat je niet weet waar je moet beginnen. In deze video geef ik het antwoord op je vraag en ik heb een leuke opdracht voor je.

Als we de klimaatverandering willen stoppen, dan moeten we helemaal klimaatneutraal gaan werken. Dat klinkt wel meteen heel groot en alles tegelijk. Eerlijk gezegd is het ook heel groot en soms best ingewikkeld. Maar het begin is verrassend makkelijk.

De eerste stap

Je bedrijf klimaatneutraal maken kan natuurlijk niet in één keer, dat doe je stap voor stap. Klimaatneutraal betekent dat je geen uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen veroorzaakt. Dat gebeurt als je zelf fossiele brandstoffen verstookt, bijvoorbeeld voor verwarming, of als je ergens anders uitstoot veroorzaakt, bijvoorbeeld als je elektriciteit uit een kolencentrale komt.

Voor een klimaatneutraal bedrijf moet je dus je energieverbruik aanpakken. Daarvoor moet je allereerst weten hoeveel energie je nu verbruikt, bijvoorbeeld voor verwarming, elektriciteit en transport. Daarna kun je kijken hoe je dat verbruik kunt verminderen. Bijvoorbeeld isoleren, ledlampen of anders rijden. Als je dat hebt gedaan, zorg je ervoor dat de energie die je nog wel gebruikt groen is, dus niet zorgt voor extra CO2.

Inderdaad een groot en veelomvattend project. Maar het begint simpel: met weten hoeveel energie je nu verbruikt. Dat vind je terug op de facturen van je energieleveranciers.

Nu heb ik een opdracht voor jou:

Zoek je energiefacturen erbij en kijk waar het grootste verbruik zit. Is dat bij elektriciteit, bij gas, bij brandstof voor je voertuigen? Dan kun je daar het beste beginnen op weg naar klimaatneutraal. Kijk hoe je dat verbruik kunt verminderen: wat zou een makkelijke eerste stap zijn? Vertel het me in een reactie onder deze video. Ik ben heel benieuwd.

Hulp nodig bij het vergelijken van gas en stroom?

In mijn blog over gasverbruik reken ik voor hoe je dat doet.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!