Een warmer huis met minder gas

Een warmer huis met minder gas

Alle beetjes helpen, zeggen ze. Maar als iedereen een beetje doet, dan bereiken we ook maar een beetje, zegt David MacKay. Hij pleit ervoor om niet teveel aandacht te besteden aan de oplader in het stopcontact, maar vooral te kijken naar de grote energieslurpers. Computers, printers en tv’s zijn notoire grootverbruikers van elektriciteit, zelfs als ze niets doen, maar wel aan staan of op standby. De grootste verbruiker is echter de verwarming.

Jaarverbruik energie

Ik heb mijn jaarrekening er eens bij gepakt. Ik betaal ongeveer drie keer zoveel aan gas als aan stroom. Maar als ik mijn gas- en stroomverbruik ga omrekenen naar de hoeveelheid energie die ze leveren, wordt het een heel ander verhaal.

Jaarnota energie

Reken even met me mee: Vorig jaar verbruikte ik 1.545 m3 gas. 1 m3 gas levert 31 MJ aan energie, dus dat was 31 x 1.545 = 47.895 MJ aan energie uit mijn gas. Mijn stroomverbruik was 2297 kWh. 1 kWh is evenveel als 3,6 MJ, dus mijn elektriciteit leverde 3,6 x 2.297 = 8.269 MJ aan energie.

Gas Stroom Totaal
Jaarverbruik 1.545 m3 2.297 kWh
Kosten € 1.225,94 € 418,66
Omrekenfactor 31 MJ/m3 3,6 MJ/kWh
Jaarverbruik
in energie
47.895 MJ 8.269 MJ 56.164 MJ
Prijs per MJ 0,03 €/MJ 0,05 €/MJ

Mijn energie komt dus voor 85% uit gas. Dus uit gas krijg ik ruim zes keer zoveel energie voor maar drie keer zoveel geld.

Is gas te goedkoop?

Gas komt uit de grond en kun je vrijwel zonder lekkage afleveren; elektriciteit moet je maken, bijvoorbeeld uit gas. Je krijgt dan te maken met verliezen: tijdens het omzetten van gas naar elektriciteit, en tijdens het transport van de centrale naar huis. Wat dat betreft is het logisch dat elektriciteit duurder is dan gas. Maar ik gebruik groene stroom. En veel grijze stroom komt juist uit kolencentrales, die veel goedkoper zijn dan gas. Ik vermoed dat ons gas inderdaad te goedkoop is.

Maar goed, mijn grootste energieverbruik komt uit gas. En wat doe ik met gas? Koken en verwarmen. Er staat een verwarmingsketel op zolder die zorgt voor de centrale verwarming en het warme water in douche en keuken. En het fornuis werkt op gas. Alle andere apparaten in huis werken op elektriciteit. Dat betekent dat de grootste energiewinst te behalen is bij het verwarmen van mijn huis. Ja, ook met korter douchen, en dat bespaart ook nog eens water, maar verwarming is echt de grootste energieslurper.

De hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming, hangt van drie dingen af: het gemiddelde verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur, de snelheid waarmee warmte naar buiten lekt en de efficiëntie van het verwarmingssysteem. In formule:

Formule energieverbruik voor verwarming

Verwarm je huis met minder energie

Om je gasverbruik effectief te verminderen, kun je drie dingen doen:

  1. verklein het temperatuurverschil. Zet de thermostaat een stukje (of meer) lager en trek een dikke trui aan. De lekkigheid van een gebouw is overigens afhankelijk van het temperatuurverschil: hoe kleiner het verschil tussen binnen en buiten, hoe minder warmteverlies. Dubbel winst dus.
  2. verminder het warmteverlies. Isoleer je woning. Dicht alle kieren en gaten, vul je spouwmuur, isoleer je dak en je vloer en vervang al je ramen door dubbel- of driedubbel glas. Dat kan een begrotelijke operatie worden, maar het levert wel wat op, zeker in combinatie met een lagere binnentemperatuur (zie 1). Minder begrotelijk is een gaten- en kierenjacht. Monteer tochtstrips bij ramen en deuren en een borstel in je brievenbus.
  3. verhoog de efficiëntie van je verwarmingssysteem. Vervang je oude ketel door de zuinigste HR-ketel die je kunt vinden. Misschien in combinatie met een zonneboiler, dat scheelt nog meer gas. Net als isolatie een behoorlijke investering. Voor een grotere efficiëntie kun je trouwens ook radiatorfolie achter je radiator plakken, dat is een stuk goedkoper. De radiatoren regelmatig ontluchten en je ketel weer een keer goed laten schoonmaken helpen ook.

Heb je net een ton gekregen die je in je huis moet steken om schenkbelasting te voorkomen? Geef het uit aan isolatie en een nieuwe ketel. Zijn je zakken minder goed gevuld? Een lagere thermostaat kost het minste moeite en levert het allermeeste op. Plak tochtstrips en radiatorfolie, en ontlucht je radiatoren. Kleine stapjes, groot resultaat.

xx Caroline

Meer tips om energie in huis te besparen? Kijk bij Milieu Centraal.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!