Hoe begin je met de Milieubarometer?

Hoe begin je met de Milieubarometer?

Hoe begin je eigenlijk met de Milieubarometer? Die vraag krijg ik wel vaker, en dan denk ik: heb je de hem al, of moet je hem nog aanschaffen? In de video vertel ik hoe je met de Milieubarometer begint als je hem nog niet hebt. Vol tips die je tijd en geld besparen.

Hoe begin je met de Milieubarometer als je hem nog niet hebt?

Hoe begin je eigenlijk met de Milieubarometer? Als ik deze vraag lees, dan denk ik: heb je de hem al, of moet je hem nog aanschaffen? In de video vertel ik je hoe je met de Milieubarometer begint als je hem nog niet hebt. En ik geef je een paar tips die je tijd en geld kunnen besparen.

De Milieubarometer is een online instrument van Stichting Stimular om je milieuimpact mee in kaart te brengen. Ik ben er een grote fan van omdat het makkelijk werkt, je kunt hem op maat maken, hij is heel uitgebreid, bruikbaar voor allerlei certificeringen en hij is niet al te duur.

Dus: hoe begin je met de Milieubarometer als je hem nog niet hebt? Het simpele antwoord is: dan moet je een abonnement afsluiten. Dat kan op de website van de Milieubarometer. Je vult er een formulier in en je kunt meteen aan de slag. Maar voordat je dat doet, heb ik toch een paar handige tips die je tijd en geld kunnen besparen.

Tip 1: Wanneer kun je het beste beginnen?

Waar moet je als eerste op letten als je een abonnement op de Milieubarometer wil afsluiten? Het antwoord is simpel: Let op de tijd van het jaar.

Een nieuw abonnement op de Milieubarometer loopt tot het eind van het kalenderjaar. Als je in januari bestelt, dan eindigt het abonnement op 31 december, tenzij je het verlengt. En als je in maart of juni bestelt, ook. Maar vanaf augustus loopt een startabonnement tot het eind van het volgende jaar. Dus als het nu juli is, kun je beter wachten tot augustus want dan krijg je voor hetzelfde geld een jaartje extra.

Tip 2: Krijg je korting?

Ook al is hij niet duur, je wil toch voorkomen dat je meer betaalt dan nodig is. Want dat zou zonde zijn.

Om een abonnement af te sluiten, ga je naar milieubarometer/aanmelden. Het eerste wat je moet doen, is kijken in de lijst of je misschien korting krijgt of zelfs recht hebt op een gratis startabonnement. Want er zijn steeds meer gemeentes die dat aanbieden. Als je bijvoorbeeld in Utrecht gevestigd bent, dan neemt de gemeente de kosten van het startabonnement voor haar rekening. Je gaat zelf pas betalen als het abonnement verlengd wordt.

Ook als je met mij werkt, kun je 30% korting krijgen op de Milieubarometer als je die nog niet had. Maar dan moet je me wel eerst inhuren.

Tip 3: Hoe hou je overzicht?

Omdat de Milieubarometer zo uitgebreid is, is hij geschikt voor vele soorten bedrijven. Maar je hebt lang niet alle mogelijkheden nodig. Hoe zorg je er nu voor dat je de opties beperkt houdt en dat je begint met de juiste instellingen?

Dat kun je doen bij het aanvragen van een abonnement. Ga naar milieubarometer/aanmelden en klik op ‘Maak nu een abonnement aan’.

Selecteer eerst bij de bedrijfsgegevens de branche die het beste bij de organisatie past. Als je dat doet, dan start de barometer straks met de juiste voorinstellingen. En dat scheelt je veel tijd bij het verder op maat maken.

Tip 4: Hoe sluit je een abonnement af?

Wat kun je verder nog verwachten bij het aanvragen van de Milieubarometer? Ik laat het je zien.

Om een abonnement af te sluiten, ga je dus naar milieubarometer/aanmelden. Als je in aanmerking komt voor een gratis abonnement, dan klik je op de link van je gemeente. Zo niet, dan blijf je op de aanmeldpagina.

Maak nu een abonnement aan. Vul je gegevens in en kies een wachtwoord. Vergeet niet de juiste branche te selecteren zodat je straks met de juiste instellingen begint. Vul de rest in, ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en maak een abonnement aan.

Je hoeft nog niet te betalen want je krijgt later een factuur. Maar je krijgt wel meteen toegang tot de Milieubarometer. Vul de inloggegevens in waarmee je je hebt aangemeld en je komt op het startscherm. In een volgende video vertel ik je hoe je nu verder moet.

Heb je verder nog een vraag over de Milieubarometer? Stel hem in een reactie hieronder.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!