Help! Ik doe niet genoeg

Ik ben er de laatste tijd een paar keer tegenaan gelopen. Ik doe niet genoeg mijn best voor het milieu, anderen doen het veel beter. Maar als ik dan kijk wat ze doen en hoe ze het doen, dan wil ik dat helemaal niet. Ik ben gewoon ook een beetje lui en gemakzuchtig. Ik wil niet met alles wat ik heb met één ding bezig zijn. Er zijn veel te veel leuke dingen om je op één ding vast te leggen. En ben ik dan minder omdat ik alles maar een beetje doe?

Zo ben ik de laatste weken bezig met afval. Zwerfvuil, restafval, plastic soep. En dan word ik gewezen op iemand die probeert zonder afval te leven. Goh, denk ik dan, wat goed. En meteen daar achteraan: wat een gedoe. Dan ben je dus alleen nog maar bezig met afval.

Of het gebruik van warm water. Ik hou van water en ik weet dat ik er teveel van verbruik. Daar voel ik me soms schuldig over, maar ik zou me ingeperkt voelen als ik echt ga minderen. Ik kan niet in drie minuten douchen, dan is het water net warm genoeg. Ik heb ’s ochtends tijd nodig om rustig wakker te worden en dat doe ik onder warm stromend water. Als ik dat niet zou doen, dan heb ik een slecht begin van de dag en het gevoel dat ik tekort kom. En dat gevoel ga ik gegarandeerd compenseren. Met chocola, of een lange vliegreis naar een warm oord (want ik doe het hele jaar zó mijn best voor het milieu, dat één keertje vliegen er best vanaf kan).

Daar is een mooi woord voor: rebound-effect. Dat betekent dat je wat je wint aan de ene kant, meteen weer uitgeeft aan de andere kant. Ledlampjes die weinig stroom kosten, kun je rustig laten branden. Als ik het hele jaar kort douche, dan mag ik met het vliegtuig naar Thailand. Ik rijd in een Hummer, want ik eet geen vlees. Het heeft ook met geld te maken. Als ik geld bespaar door minder te stoken, heb ik meer geld over om andere dingen mee te doen. En die belasten het milieu ook, of misschien wel meer.

En wat doe je daar nu aan? Geef jezelf om te beginnen een schouderklopje voor alle dingen die je goed doet. Blijf bij jezelf, zoek dingen die passen bij wat je doet en hoe je leeft. Verander met kleine stapjes tegelijk. En zorg dat het leuk blijft. Zoek het plezier, kijk wat jij belangrijk vindt. Als we allemaal samen een beetje zorgen over onze gemeenschappelijke omgeving, ieder op zijn eigen manier, dan wordt het vanzelf een mooie boel.

Wat vind jij belangrijk in je omgeving? Waar zou jij je aandacht aan willen geven? Laat het weten in een reactie hieronder.

xx Caroline

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Help! Ik doe niet genoeg

  1. Wat herkenbaar! Zo kijk ik ook naar bijv. GroenEvelien, en dan denk ik: ja hee, niet iedereen kan zo’n huis gaan bouwen en het leven zo inrichten. Daar is simpelweg niet voldoende ruimte voor.

    Misschien cynisch, maar ik ga ervan uit dat het feit dat we in de Eerste Wereld leven met een bijbehorende levensstandaard het volstrekt onmogelijk maakt om werkelijk klimaatneutraal te leven. Het is onmogelijk om te leven als iemand in een hutje op het platteland of in een sloppenwijk in de Derde Wereld. Bovendien willen die mensen ook een hogere levensstandaard en zijn zij met veel meer dan het aantal mensen dat serieus hun voetafdruk probeert te verkleinen.

    Als je niet ontmoedigd wilt worden, dien je je af te vragen waarom je duurzamer wilt leven. Als je weet waarom, kun je je strategie bepalen. Is het dan voldoende om compost te maken, korter te douchen en de auto wat vaker te laten staan? Of moet je de politiek in, een blog schrijven of je bij organisaties aansluiten zodat je meer mensen bereikt?

    Dat is je eigen keuze en elke optie is even goed. Wel goed om af en toe over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken