Grote voorjaarsschoonmaak: raap een #zwerfie

Grote voorjaarsschoonmaak: raap een #zwerfie

De meteorologische lente is op 1 maart begonnen en dat is te merken. Het wordt steeds warmer, het blijft langer licht, de vogels zingen in de schemering en de bollen staan in volle bloei. Allemaal de lentekriebels. In vroeger tijden zorgden die lentekriebels voor een grote schoonmaakdrang. Hingen er opeens overal kleedjes en beddengoed (inclusief matrassen) te luchten. Alle troep eruit om ruimte te maken voor wat nieuws.

Ook op Twitter heeft de poetsdrift toegeslagen. Er is een hele beweging ontstaan van mensen die dagelijks een stukje zwerfvuil oprapen, er een foto van maken, het afval in de prullenbak gooien en de foto met de hashtag #zwerfie  op Twitter plaatsen. Toen ik het voor het eerst voorbij zag komen, wilde ik meteen meedoen. Ik had niets bij me om een foto te maken, dus werd het:

En toen bleef het stil van mijn kant. Ik heb geen smartphone en mijn mobiel, waarmee ik ook wel foto’s kan maken, zij het van belabberde kwaliteit, heb ik bijna nooit bij me. En zonder plaatje werkt zo’n tweet niet. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat ik zwerfvuil opraap en in de prullenbak gooi.

Toch gebeurde er iets raars met me. Ik ben niet zo’n groepsdier, maar ik voelde wel groepsdruk. Ik ‘moest’ opeens iedere dag wat oprapen, en vooral niet meer dan één ding. Als ik wat zag liggen, formuleerde ik in mijn hoofd alvast een gevatte tweet. Zo werd opruimen wel een heel gedoe.

Zakje #zwerfies

Ik stop er dus mee, met die #zwerfie. Ik doe het weer lekker op mijn eigen manier. De ene keer alles meenemen wat ik tegenkom, en de andere keer alles laten liggen. Maar voor jou werkt het misschien wel heel stimulerend, om deel uit te maken van een groep en iedere dag te laten zien wat je gedaan hebt. Zit in je genen. Onze oerdriften geven ons de drang om erbij te horen (door te doen wat de groep doet) en om ons te vergelijken met anderen (we willen het nét wat beter doen dan de buurman). Zo bezien is die #zwerfie-groep ideaal. Maar het mag ook op je eigen manier.

En als je de smaak te pakken hebt, doe dan mee aan de grote voorjaarsschoonmaak. Dit jaar wordt het op 20 maart lente, om 17:57 uur om precies te zijn (volgens Wikipedia). Verwelkom de lente door een stuk zwerfvuil op te ruimen. Eentje maar, anders is er niet genoeg voor iedereen 😉

xx Caroline

2 Reacties

  1. Veel suc6 verder en bedankt voor het meehelpen om Nederland schoon te maken en plastic soep te voorkomen. Meedoen is belangrijk, voor en achter de schermen. Ik heb al eens eerder getweet, dat mensen achter de schermen vaak het belangrijkste zijn en te vaak vergeten worden. Iedere bijdrage helpt en doe dat vooral op de manier die jij prettig vindt, want alle beetjes helpen.

    Renerovekamp

Reacties zijn gesloten.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!