Wat zijn scope 1, 2 en 3 emissies?

Wat zijn scope 1, 2 en 3 emissies?

Wat zijn scope 1, 2 en 3 emissies? Dat is handig om te weten als je aan de gang gaat met je CO2-footprint. In de video leg ik je uit hoe het zit met de scope van je emissies. En ik heb een vraag voor je.

Wat zijn Scope 1, 2 en 3-emissies?

Wat zijn scope 1, 2 en 3 emissies? Dat is handig om te weten als je aan de gang gaat met je CO2-footprint. In de video leg ik je uit hoe het zit met de scope van je emissies. En ik heb een vraag voor je.

Bij CO2-emissies wordt onderscheid gemaakt tussen scope 1, scope 2 en scope 3. Maar wat is nou wat? Een heel logische vraag, waarop het antwoord niet zo heel ingewikkeld is.

CO2-emissies Scope 1, 2 en 3 volgens het Greenhouse Gas Protocol
Bron: WRI/WBCSD Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard (PDF), p. 5

Scope 1, 2 en 3 gaat over waar de CO2-emissie plaatsvindt. Hoe hoger het getal, hoe verder buiten je bedrijf en je invloed.

Scope 1 zijn emissies die je zelf veroorzaakt en die plaatsvinden op je bedrijf. Bijvoorbeeld gasverbranding in je verwarmingsketel, en brandstof voor je bedrijfswagens.

Scope 2 zijn ook emissies die je zelf veroorzaakt, maar niet op je eigen bedrijf. Bijvoorbeeld ingekochte elektriciteit: je verbruikt stroom, maar die wordt ergens anders opgewekt en daarbij ontstaan CO2-emissies, tenzij je echt groene stroom inkoopt. Of ingekochte warmte: je bepaalt zelf hoeveel warmte je inkoopt, maar de uitstoot vindt ergens anders plaats.

Scope 3 zijn emissies in de keten, waar je veel minder invloed op hebt. Dat gaat over emissies die ontstaan bij je toeleveranciers aan de ene kant en je afnemers aan de andere kant. Bijvoorbeeld ingekochte materialen, goederenvervoer, maar ook het gebruik van je product door de afnemer en de afvalverwerking aan het einde van de levensduur.

Om het iets ingewikkelder te maken, zijn de verschillende schema’s het niet helemaal met elkaar eens. Volgens het Greenhouse Gas Protocol valt zakelijk verkeer onder Scope 3. De CO2-Prestatieladder vindt dat die emissies ook direct bij je bedrijfsvoering horen en rekent ze onder Scope 2. Woon-werkverkeer rekenen ze allebei wel onder Scope 3.

Kortom: scope 1 is wat je zelf uitstoot, scope 2 is wat je direct veroorzaakt maar niet bij jezelf uitstoot, en scope 3 is uitstoot in de keten.

Wat denk je: welke scope is bij jou het grootst? Waar vinden jouw grootste emissies plaats, scope 1, 2 of 3?

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!