Klimaatneutraal of energieneutraal?

Klimaatneutraal of energieneutraal?

Als bedrijf word je steeds meer afgerekend op je CO2-uitstoot. In de video vertel ik je hoe je begint met klimaatbewust ondernemen, zodat je voldoet aan de eisen van je opdrachtgevers en de overheid.

Klimaatneutraal of energieneutraal?

Wat is het verschil tussen klimaatneutraal en energieneutraal?
Ik snap de vraag wel. Je krijgt met steeds meer eisen te maken en al die termen zijn verwarrend.

In deze video leg ik uit hoe het zit met klimaatneutraal en energieneutraal, zodat jij weet hoe je moet beginnen met klimaatbewust ondernemen.

En ik heb een vraag voor jou.

Ik ben Caroline van der Laan. Ik adviseer bedrijven die hun milieu-impact aantoonbaar willen verkleinen, zodat ze aan hun klanten kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor een leefbare wereld.

Klimaat of energie

Klimaatneutraal en energieneutraal zijn niet hetzelfde, ook al hebben ze allebei te maken met je energieverbruik.

Klimaatneutraal

Klimaatneutraal betekent dat er geen CO2 vrijkomt als gevolg van je activiteiten en dat je dus niet bijdraagt aan klimaatverandering. Klimaatneutraal, of CO2-neutraal, is niet hetzelfde als energieneutraal. Energieneutraal betekent dat je zelf net zoveel energie opwekt als je verbruikt. Nul op de meter dus. In theorie kan dat ook met fossiele brandstoffen, als je zelf een oliebron of gasbel in je achtertuin hebt. Maar daar gaan we hier niet van uit.

Energieneutraal

Energieneutraal kan lastig zijn in je eentje. Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kun je geen elektriciteit opwekken. Die moet je dan toch inkopen. Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen, maar daar heb je veel elektriciteit voor nodig en met een gezamenlijk warmtenet heb je veel meer mogelijkheden om warmte op te wekken, bijvoorbeeld uit oppervlaktewater.

Of je nu gaat voor energieneutraal of klimaatneutraal, het begint met inzicht in je verbruik. De volgende stap is besparen, ofwel je energieverbruik verlagen. Dat is het onderwerp voor een volgende video.

Maar eerst een vraag aan jou: Welke stap zet jij naar klimaatneutraal? Vertel het me onder deze video.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!