Voorkom sluipverbruik

Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is zonde. Veel apparaten gebruiken toch stroom, ook al staan ze uit. De computer is een goed voorbeeld, of de oplader van je telefoon. Dat sluipverbruik is zonde van de energie. In de video geef ik je een simpele oplossing om sluipverbruik te voorkomen.

Sluipverbruik laat je meters draaien zonder dat je er wat nuttigs voor terugkrijgt. Soms zie je aan een lampje dat een apparaat standby staat, maar vaak is er niet eens wat aan te zien. Het zijn maar kleine beetjes, maar als je alles bij elkaar optelt dan is het toch een hoop verspilde energie. Dat kost je geld en is ook niet duurzaam.

De oplossing is eigenlijk simpel: zorg dat je apparaat ook echt uit staat als je het niet meer gebruikt. Soms heeft hij daar een extra knop voor. Maar het makkelijkste is eigenlijk om gewoon de stekker eruit trekken, want dan weet je zeker dat het geen stroom meer verbruikt. Als je geen loshangende snoeren wil, kun je een stekker met schakelaar monteren.

Er zijn ook stekkerdozen met een schakelaar. Daar kun je apparaten op aansluiten die bij elkaar horen, zoals je computer, je printer, je beeldscherm. Zet de schakelaar om en alles staat in één keer helemaal uit.

Zo bespaar je kosten en energie. En dat is ook beter voor het klimaat.

Nu is het jouw beurt: loop een rondje langs alle apparaten en zet ze écht uit. Haal de schakelaar om, trek de stekker eruit, monteer een stekker met schakelaar, dat kan natuurlijk ook, of gebruik een stekkerdoos met schakelaar. En dan komt het moeilijkste: denk aan de schakelaar als je klaar bent.

2 Reacties

  1. Lieve Caroline, altijd weer een mooie verrassing jou in beeld te zien en vooral: je stem te horen, Je doet het heel goed. Krijg je inmiddels al reacties? Warme groet, ook aan Bert,, mama

    Janny van Zuijlen

Reacties zijn gesloten.

Iedere twee weken duurzame tips? Schrijf je in op de nieuwsbrief!