Vergroen je tegeltuin

In begroeide tuinen werkt de grond als een spons die regenwater opvangt en vasthoudt, en dan langzaam weer afgeeft aan de planten. Dat lukt alleen als de grond niet bedekt is met steen, want steen absorbeert niet en laat niets door. Als iedereen zijn tuin betegelt, dan wordt het steeds lastiger om droge voeten te houden.

Wateroverlast

Zoals in die nieuwe woonwijk ergens in Nederland met vreselijke wateroverlast. De wijk was net nieuw en de bewoners baalden van hun natte voeten. Ze klaagden bij de gemeente. De gemeente zei dat ze niets kon doen verwees ze door naar de projectontwikkelaar, die ergens wel een fout gemaakt zou hebben. En de projectontwikkelaar had alles volgens de specificaties gedaan en gaf de schuld aan de bewoners, die hun tuinen massaal betegeld hadden. Door de tegels kan het regenwater niet in de grond zakken. Het stroomt af naar het riool, dat de enorme toevloed vaak niet in één keer kan verwerken. Met wateroverlast als gevolg.

Het valt me bij ons in de wijk ook op. Heel veel tuinen bestaan alleen maar uit steen. En steen absorbeert niet. Ik vind het ook saai. In een tuin met begroeiing gebeurt veel meer. Er is altijd wat te beleven. Er zit leven in dat weer meer leven aantrekt. Hij is ieder seizoen weer anders, met nieuwe kleuren en geuren. Het is heel ontspannend om een beetje in de tuin te rommelen: beetje wieden, uitgebloeide bloemetjes uitknippen. Of er gewoon naar kijken. De tuin is nu besneeuwd, maar dat weerhoudt de merels niet om tussen de bladeren onder de sneeuw te zoeken naar wat te eten.

Een tuin met planten hoeft helemaal niet meer werk te zijn. Met vaste planten en bodembedekkers beperk je het onderhoud tot een minimum. En de planten zorgen grotendeels voor zichzelf. Je hoeft ze niet vaak water te geven want de grond blijft vochtig genoeg. En je hoeft ze ’s winters niet binnen te zetten. Het Haags Milieucentrum heeft een tijdje geleden uitgerekend dat een slim ontworpen groene tuin goedkoper is dan een tegeltuin en minder verzorging vraagt.

Wil je je tegeltuin vergroenen? Een heel simpele manier om te beginnen is om ergens een paar tegels te lichten en daar wat leuks te planten. Zo kun je stukje bij beetje de tuin veranderen in een groen paradijsje, waar het ook voor vogels, bijen en vlinders goed toeven is. Voor je het weet heb je ieder seizoen wat te genieten.

Veel tuinierplezier! xx Caroline

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Vergroen je tegeltuin

  1. ria zeggen:

    wat een spontane manier van schrijven word ik helemaal vrolijk van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken