Hoe kies je een duurzame fles (die lekker drinkt en veilig is)?

“Wil je nog wat drinken?” vraagt de workshopleidster. “Nee dank je, ik heb water” zeg ik en laat mijn flesje Chaudfontaine zien. Mijn buurvrouw haalt haar Dopper tevoorschijn.

Drinkfles Dopper

Plastic Dopper

De Dopper is een plastic drinkfles om kraanwater in te doen. Dat scheelt wegwerpflesjes.

Ik voel me klein worden. Ik bevind mij hier in goed, milieubewust gezelschap. Dat drinkt geen mineraalwater uit de AH to go, maar kraanwater uit eigen fles. Even wil ik uitleggen dat ik er heel lang mee ga doen. Maar ik hou mijn mond.

Meestal hergebruik ik plastic flesjes die ik zelf vul met kraanwater. Maar flesjes worden vies of raken zoek. Ze gaan mee naar de moestuin waar zandkorreltjes in de hals kruipen. Mijn lief doet er siroop in en de zoete smaak blijft hangen. Of ik vergeet ze weer mee terug te nemen.

Shit, ik wil ook een eigen fles. Maar niet van plastic. Uit plastic kunnen stoffen vrijkomen die lijken op oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon. Eén van die stoffen is Bisfenol-A of BPA. Dat zit soms in polycarbonaat, een harde plasticsoort voor bijvoorbeeld plastic bekertjes en bordjes. Als je er te veel van binnen krijgt, kan je hormoonhuishouding van slag raken.

Glazen drinkflessen

Glazen drinkflessen

Ik koop twee glazen drinkflessen met een siliconen beschermhoes tegen het vallen. Eentje voor de kleur en de handige drinkdop, en een kleinere vanwege de maat.

Ze blijken mooi, maar niet handig. Te zwaar en te groot. De flessen passen niet in de bekerhouder van de auto en ook niet in die op de sportschool. De speciale drinkdop sluit niet goed af en het glas is te dik om lekker uit de fles te kunnen drinken. Je kunt ze wél goed afwassen: zelfs siroop gaat er helemaal uit. Van een andere workshop neem ik een klein Spa-flesje mee en daar drink ik nu uit als ik aan het werk ben.

Drinkfles spa

Toch weer plastic

Toch weer wegwerpplastic. Als milieubewuste kán dat tegenwoordig niet meer. In mineraalwater uit PET-flessen zitten ook stoffen die op oestrogenen lijken, zeggen Duitse onderzoekers in 2009 en in 2013. In de Dopper zit geen BPA. Als ik zie dat ze 5% van de winst aan Simavi geven voor waterprojecten in Nepal wil ik er ook één. Ik koop een rode bij de Wereldwinkel.

BPA-vrij blijkt geen garantie. Dan lekken de flessen weer andere hormoonachtige stoffen (CertiChem 2014). Soms kleine beetjes, maar wetenschappers zijn het er niet over eens welke hoeveelheid schadelijk is (RIVM 2013).

Drinkflessen op een rijtje

Alle flessen op een rijtje

Dus nu heb ik vier flessen: twee onhandige en twee onveilige. Ik ben er niet gerust op: ik hou niet van stoffen die met mijn hormonen knoeien. Met de anti-conceptiepil had ik ook altijd problemen. Maar hoeveel van die hormoonstoffen komen nu van de flessen in mijn kraanwater terecht? Vast niet veel. En is het dan schadelijk? Ik denk het niet.

Ik besluit er pragmatisch mee om te gaan. De glazen flessen neem ik mee naar de moestuin. Daar is het juist handig als ze groot en zwaar zijn, want dan vallen ze niet zo makkelijk om in het zand. De Dopper gebruik ik onderweg. En op mijn bureau zet ik een glazen waterkan voor als ik aan het werk ben.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

11 reacties op Hoe kies je een duurzame fles (die lekker drinkt en veilig is)?

 1. Gertrude zeggen:

  En flessen van RVS? Of is dat ook schadelijk?
  Goed stuk! Ik ga er eens over nadenken wat voor drinkfles ik mijn dochter ga meegeven haar laatste basisschooljaar…

  • Caroline zeggen:

   RVS is niet schadelijk, denk ik. Ik vind het zelf niet zo lekker drinken, zo’n metalen rand. Maar ik heb er inmiddels zelf ook één. Gekocht om de pomp op ons marktplein te steunen: die willen ze weer in functie herstellen.

 2. Glenny zeggen:

  Leuk artikel, wel lastig dat gedoe met die flessen. Ik heb een plastic voor op de sportschool en onderweg. Thuis een glazen kan op tafel, dat is toch het fijnste.

  • Caroline zeggen:

   Ja, ik vind het ook heel lastig. Ik heb ook een glazen kan maar die zit vol met kalkaanslag doordat het water hier zo hard is.

   • Daniëlle zeggen:

    De glazen kan kun je met warm water met schoonmaakazijn weer schoon krijgen.
    En wat ook lekker en fijn is: een Brita filter on tap op je kraan zetten: die filtert o.a. metalen en kalk uit je kraanwater. Echt heel lekker, én minder aanslag. De filter heeft een aan en uit stand, zodat je voor de afwas ongefilterd water kunt gebruiken.

 3. Sharon zeggen:

  Oeh ja herkenbaar dat je je dan wilt verontschuldigen voor je plastic flesje!
  Ik ga niet zoveel op pad, thuis drink ik water uit een glas 🙂
  En voor de keren dat ik wel ergens naar toe ga neem ik een glazen sapfles mee van de appie die ik voor van alles hergebruik 🙂

 4. Niek Bezuijen zeggen:

  Flessen van RVS zijn relatief het beste, dit komt omdat RVS geen schadelijke stoffen achterlaat in je drinken en ook nog is recyclebaar is. De flessen van het merk Mizu (wat in het Japans water betekend) zijn van RVS en zijn ook nog is 100% recyclebaar! Plastic flessen worden helaas nog maar 1/10 flessen gerecycled.

 5. Ellen zeggen:

  Ik ben ook fan van RVS drinkflessen. Ik heb er zelf al een paar jaar één van TapnGo. Zij hebben leuke flesjes met een handige drinkdop. Ook voor kinderen. Te bestellen via https://www.tapngo.nl

 6. Heleen zeggen:

  voor lekker kraanwater heb ik al jaren een vitaliser aan de keukenkraan, gevitaliseerd water bij elke tap en hij is makkelijk mee te nemen op reis!
  Thuis drink ik uit glas, onderweg toch een plastic flesje vanwege het gewicht, komt niet zoveel voor!

 7. Mitchell Folst zeggen:

  Ook al gedacht aan een Tupperware fles. Ik ben consulent bij Tupperware, Tupperware word gemaakt van kunststof zonder BPA.

  Goed voor het milieu en nog eens veilig, en een stuk lichter dan een glazen fles 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *