Energie in de sportschool

Om me weer fit te voelen en wat extra gewicht kwijt te raken, kom ik sinds een maand weer drie keer per week in de sportschool. Twintig minuten cardio, twintig minuten gewichten en weer twintig minuten cardio. Dat kost me energie (calorieën, hopelijk uit de buikopslag), maar levert me, in de vorm van een goed humeur, ook weer energie op. En dat geldt ook voor de sportschool.

Duurzame hometrainers

Voor de cardio kan ik fietsen, steppen, roeien, hardlopen of cross-trainen. De apparaten houden precies bij hoe hard ik ga, hoeveel calorieën ik verbruik en als ik wil meten ze mijn hartslag. De stroom hiervoor lever je zelf door het apparaat in beweging te zetten. Dit geldt natuurlijk niet voor de loopband, die zet mij in beweging. Maar met de andere apparaten wek je dus een beetje elektriciteit op.

En die vangt de sportschool weer op. Met de cross-trainers en fietsen wek je echte elektriciteit voor het lichtnet op. Volgens de leverancier van de apparaten kun je een loopband laten draaien op twee sporters die hun best doen op de fiets of de cross-trainer. Dat lijkt me wat optimistisch.

Als ik bezig ben op de cross-trainer, geeft het apparaat aan hoeveel Watt ik genereer. Gemiddeld wel 50 W! Dat is dus niet zoveel, daar kun je net een ouderwetse gloeilamp of twee moderne tl-lampen voor laten branden. Maar het is wel heel groene stroom.

Het zette mij aan het denken of je er thuis ook wat aan zou hebben. Zitten schijnt ontzettend slecht voor je te zijn. Ik geloof dat er in de krant stond dat het net zo dodelijk was als overgewicht of roken. Zelfs al zorgde je dagelijks voor een half uur beweging, als je de rest van de dag zittend doorbracht ging je levensverwachting drastisch naar beneden.

StoelfietsLater bleek het (zoals wel vaker) toch iets genuanceerder te liggen. Maar voor je benen schijnt het toch heel slecht te zijn om langere tijd niet te bewegen. Veel opstaan tussendoor dus, of terwijl je zit in beweging blijven. Met een stoelfiets bijvoorbeeld, een frame met trappers dat je onder je bureau zit zodat je kunt fietsen terwijl je werkt.

Wat zou het leuk zijn als je daar zelf ook stroom mee kan opwekken. Voor je laptop bijvoorbeeld. Gaat hij meteen automatisch in de spaarstand als je er even niet bent!

xx Caroline

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Download duurzaam zonder gedoe vol tips over duurzamer leven en werken